VID Muitas kriminālpārvalde nosūta kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par septiņu kilogramu marihuānas kontrabandu
Publicēts 9. maijā, 2010.
2010. gada 6.maijā, Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Muitas kriminālpārvalde ir nosūtījusi LR Muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai 2009. gada 1. augustā uzsākto kriminālprocesu pret diviem Latvijas Republikas pilsoņiem par septiņiem kilogramiem narkotiskās vielas – marihuānas - ievešanu Latvijā realizācijas nolūkā.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētājiem izdevās iegūt un nostiprināt pierādījumus, kas ļāva izsludināt meklēšanā Latvijas valsts mērogā un pēc pieciem mēnešiem aizturēt un apcietināt arī noziedzīgā nodarījuma organizatoru – kādu 33 gadus vecu Latvijas Republikas pilsoni.

Kā noskaidrots izmeklēšanas gaitā, 2009.gada augustā pārtrauktais marihuānas kontrabandas mēģinājums nav vienīgais kriminālprocesa ietvaros aizturēto personu veiktais krimināla rakstura nodarījums. Kā liecina izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija, aizturētās personas jau ilgāku laiku bija iesaistītas rūpīgi izplānotā un ar dažādām metodēm slēptā marihuānas kontrabandā Eiropas Savienības teritorijā.

VID Muitas kriminālpārvaldes notvertais marihuānas kontrabandas organizators iepriekš Latvijā ir jau trīs reizes sodīts, tajā skaitā arī par  noziedzīgām darbībām saistībā ar narkotisko vielu prettiesisku apriti. Pēdējo reizi 33 gadus vecais Latvijas pilsonis no apcietinājuma atbrīvots 2005 gada 11. februārī.

VID Muitas kriminālpārvaldes īstenotās izmeklēšanas gaitā iegūtais pierādījumu kopums dod pamatu uzskatīt, ka šoreiz abu aizturēto personu „melnais bizness” - marihuānas kontrabanda - ir iztraucēts uz ilgu laiku.

VID Muitas kriminālpārvalde nozieguma atklāšanu un pierādījumu iegūšanu veica ciešā sadarbībā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbiniekiem.
Kriminālprocess 2009. gada 1. augustā tika uzsākts par septiņu kilogramu marihuānas kontrabandu pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļā un 253.1.panta 3.daļā izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem par narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas robežai nelikumīgā veidā, ja tas darīts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, vai lielā apmērā, realizācijas nolūkā.
2009. gada 1. augustā VID darbinieki sadarbībā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi, veicot padziļinātu muitas kontroli kādai Hyundai Santa Fe markas automašīnas piekabei, atklāja, ka tajā atrodas ne tikai dekoratīvi augi un koki, bet arī speciāli izveidotā dubultā grīdā paslēpti 14 iepakojumi ar augu valsts izcelsmes vielu, kuru kopējais svars ir septiņi kilogrami. Ekspertīzes rezultāti apliecināja, ka atklātā viela ir aizliegta un sevišķi bīstama narkotiska viela - kanabiss jeb marihuāna. Automašīna no Nīderlandes caur Lietuvu bija ceļā uz Latviju.

Par konstatēto pārkāpumu tika aizturēti abi automašīnas pasažieri - Latvijas pilsoņi. Viens no viņiem, tiešais nozieguma izpildītājs, 2009.gada 3.augustā tika apcietināts, bet otrs - liecinieks - atbrīvots.
Par Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļā izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem paredzēts sods – brīvības atņemšana no 5 – 12 gadiem, bet  par 253.1.panta 3.daļā izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem - brīvības atņemšana no 8 līdz 15 gadiem.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: